4 ud af 10 danske skoler har ikke ventilationsanlæg: Eleverne smelter i varmen. Men der er hjælp at finde.
Op mod 40 procent af landets skoler har ikke ventilationsanlæg, og det er særligt et problem når sommersolen står på. På Herlev Byskole var det ikke længere muligt for eleverne at være i lokalerne.
Mens foråret og sommeren 2018 satte varmerekorder, måtte elever og personale gispe efter vejret på Herlev Byskole. Nye vinduer gav så massivt sol- og lysindfald, at indeklimaet blev uudholdeligt i klasselokaler og på kontorerne.
– Vores sydvendte kontor var ofte helt umuligt at opholde sig i efter middag. Lokalerne blev så varme og luften var så stillestående, at når solen stod lige på, så var vi nødt til at forlade kontorerne og arbejde på gangene længere inde i bygningen, fortæller Kim Adamsen, teknisk serviceleder på Herlev Byskole.
Et problem som langt fra er unikt. For i takt med, at klimaet bliver varmere, så er de danske bygninger slet ikke gearet til at kunne håndtere de høje temperaturer. Det fortæller professor ved DTU Byg, Jørn Toftum. Han vurderer, at op mod fire ud af ti danske skoler ikke har ventilationsanlæg, hvilket giver et problematisk indeklima.
– Vores skandinaviske bygninger er dimensioneret til en vis udetemperatur, så når vi bliver ramt af varmegrader, som dem vi havde sidste sommer, så har bygningerne og indeklimaet svært ved at følge med. Særligt i domiciler med store glaspartier. Når så op mod 40 procent af danske skoler heller ikke har ventilationsanlæg, så påvirker det varme og indelukkede klima klart elevernes præstation i en negativ retning, siger Jørn Toftum.
Solbriller på vinduerne
På Herlev Byskole blev redningen at bruge solfilm på vinduerne. I slutningen af maj 2019 stod skolens nye vinduer belagte med en nær usynlig film, som sørger for at holde lokalerne kølige, når solen brænder uden for.
– Filmen virker lidt som en solbrille, fordi den også tager kanten af det skarpe lys, og så stopper den omkring 70 procent af solvarmen fra overhovedet at komme ind i lokalet, fortæller Klaus Guldmann, der er direktør i DAKI, som stod for solfilmen på Herlev Byskole.
– Sammenlignet med et ventilations- og airconditionanlæg som koster op mod halvanden til to millioner kroner, så er solfilmen et billigt og vedligeholdelsesfrit alternativ til skolens 390 kvadratmeter vinduer.
Intelligent solfilm varmer og køler
Solfilmen er særligt designet til de danske breddegrader, så der opnås højst mulig effektivitet af solblokering i sommermånederne, hvor solen står ind i en cirka 60 graders vinkel, mens om vinteren, når solen står lavere, lukkes der mere varme ind fra vintersolen. Og det kan allerede mærkes for skolens personale.
– Efter vi har fået filmen sat op, så er temperaturen i de udsatte lokaler sænket seks til otte grader i forhold til tidligere. Det er ret markant, fortæller Kim Adamsen.
Og det er netop sådan et markant tiltag der skal til, hvis eleverne skal kunne præstere optimalt.
– Forskellige studier har vist, at skolebørns præstation i løsningen af forskellige opgaver, matematik og dansk, falder med mellem 4 og 14 %-point, hvis temperaturen er 27-28° C i stedet for 22°C, siger Jørn Toftum.
DAKI er en dansk virksomhed etableret i 1960 med erfaring i blandt andet sikkerhedsmakulering, overvågning, frankering og solfilm. DAKIs kunder spænder over både offentlige og private virksomheder. Læs mere om DAKI på www.daki.dk